DARP competitie

De botter BU 210 is elk seizoen een vaste deelnemer aan de wekelijkse DARP competitiewedstrijden op het Eemmeer en het Nijkerkernauw voor Spakenburg.

Botter BU 210 in de DARP competitie

Jaarlijks wordt voor Spakenburg op het Eemmeer de DARP competitie gevaren. Aan deze Dinsdag Avond Ronde- en Platbodem wedstrijden doen rond de dertig schepen mee, waaronder botters, schouwen, pluten, aken, hoogaarzen en jollen. 
De botter BU 210 en bemanning is al sinds jaar en dag een trouwe deelnemer aan deze DARP wedstrijden.

Rond half zeven vaart de vloot weg uit de Museumhaven, wat een prachtig beeld oplevert. Op het start- en finishschip hangt een bord met een nummer. Bij aanvang van het seizoen krijgen alle schippers een banenkaart waarop de te varen banen vermeld staan met elk een nummer. Deze banen zijn samengesteld voor verschillende windsterkten en windrichtingen. Vanaf het startschip wordt een vijf- en tienminutensein gegeven. Op het tienminutensein moeten de scheepsmotoren uit zijn. De start is om 19:10u en de startlijn wordt dan uiteraard aangevaren onder zeil. Er wordt onder bijna alle weersomstandigheden gevaren.

De botters zijn erg verschillend van vorm, gewicht, tuigage en afmeting. Daarom is aan elke botter een handicap toegekend. Zo maken niet alleen de snellere schepen kans op een overwinning, maar kunnen ook de wat langzamere een goede plaats in het klassement krijgen. Deze handicaps worden per jaar aangepast, afhankelijk van de resultaten behaald in het voorgaande zeilseizoen.

DSC00972-250.jpg

De botter BU 210 is een vrij zware botter, heeft weliswaar een prachtig tuig en een enthousiaste bemanning, maar eindigt door het gewicht meestal in de middenmoot.


Eenmaal over de finishlijn afgeblazen blijven de botters 's zomers vaak nog voor de haven liggen, in voor- en naseizoen wordt vaak rechtstreeks de haven in gevaren. Het blijft na afloop altijd nog lang erg gezellig aan boord.


Vanaf de Eemmeerdijk en de beide zijden van de haveningang (de pier) zijn de wedstrijden nagenoeg helemaal te volgen: een spectaculaire aanblik! Regelmatig staan er dan ook toeschouwers (al dan niet met verrekijkers...!) vanuit het dorp het DARPgebeuren te bekijken.

DSC01314-250.jpg

Wie de BU 210 in vol ornaat tijdens de DARPcompetitie wil zien varen, moet zeker eens op dinsdagavond een 'uitkijk'plekje zoeken op de Eemmeerdijk of aan de haveningang, de moeite zeker waard!