DARP competitie

De botter BU210 en bemanning is al sinds jaar en dag een trouwe deelnemer aan deze DARP wedstrijden.
Botter BU210 in de DARP competitie

Jaarlijks wordt voor Spakenburg – op het Eemmeer en het NijkerkerNauw – de DARP competitie gevaren. Aan deze Dinsdag Avond Ronde- en Platbodem wedstrijden doen rond de dertig schepen mee, waaronder botters, schouwen, pluten, aken, hoogaarzen en jollen.
In het seizoen – dat loopt van april tot oktober – is er elke dinsdagavond een wedstrijd in drie klassen: botters, aken en overige schepen.
De botter BU210 en bemanning is al sinds jaar en dag een trouwe deelnemer aan deze DARP wedstrijden.

Rond half zeven vaart de vloot weg uit de Museum( en nieuwe )haven, wat een prachtig beeld oplevert. Op het start- en finishschip hangt een bord met een nummer. Bij aanvang van het seizoen krijgen alle schippers een banenkaart waarop de te varen banen vermeld staan met elk een nummer. Deze banen zijn samengesteld voor verschillende windsterkten en windrichtingen. Vanaf het startschip wordt een vijf- en tien minutensein gegeven. Op het tien minutensein moeten de scheepsmotoren uit zijn. De start is om 19:10u en de startlijn wordt dan uiteraard aangevaren onder zeil. Er wordt onder bijna alle weersomstandigheden gevaren.

De botters zijn erg verschillend van vorm, gewicht, tuigage en afmeting. Daarom is aan elke botter een handicap toegekend. Zo maken niet alleen de snellere schepen kans op een overwinning, maar kunnen ook de wat langzamere een goede plaats in het klassement krijgen. Deze handicaps worden per jaar aangepast, afhankelijk van de resultaten behaald in het voorgaande zeilseizoen.

De botter BU210 is een vrij zware botter, heeft weliswaar een prachtig tuig en een enthousiaste bemanning, maar eindigt meestal door het gewicht in de middenmoot.

Er is ook een protestcommissie: deze beoordeelt aangemelde foutieve activiteiten. Hebben er (na raadpleging van getuigen) daadwerkelijk overtredingen plaatsgevonden, dan kan de commissie besluiten tot het toekennen van strafpunten of zelfs disqualificatie.

Eenmaal over de finishlijn afgeblazen blijven de botters ‘s zomers vaak nog voor de haven liggen, in voor- en naseizoen wordt vaak rechtstreeks de haven in gevaren. Het blijft na afloop altijd nog lang erg gezellig aan boord.

Rond de klok van 10:00u is iedereen verzameld in het Maatjeshuis (het clubhuis van WSV de Eendracht). Daar wordt door start-en finishschipper Leo de Jong dan de voorlopige uitslag van die avond bekendgemaakt in een vrolijke ambiance.

Vanaf de Eemmeerdijk en de beide zijden van de haveningang (de pier) zijn de wedstrijden nagenoeg helemaal te volgen: een spectaculaire aanblik! Regelmatig staan er dan ook toeschouwers (al dan niet met verrekijkers…!) vanuit het dorp het DARPgebeuren te bekijken.

De DARP organiseert ook nog drie dagwedstrijden: een openingswedstrijd (de Voorjaarsrace), een  afsluitingswedstrijd (de Herfstrace) en de ‘Van Koster tot Kapelaan’ wedstrijd van Muiden naar Volendam. De laatste wordt op het prachtige ruime Markermeer gezeild.

Wie de BU210 in vol ornaat tijdens de DARPcompetitie wil zien varen, moet zeker eens op dinsdagavond een ‘uitkijk’plekje zoeken op de Eemmeerdijk of aan de haveningang, de moeite zeker waard!

 


Meer informatie? Bel 06 51 80 46 25